WHO főigazgatója: Nagyon aggasztók a kínai covid-helyzetről szóló hírek

járvány
2022 december 21., 20:57
comments 15

Az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) rendkívül aggasztják a Kínából érkező értesülések, amelyek a "zéró-Covid" néven ismert pekingi szabályozás enyhítése óta súlyos koronavírus-járványhullámot jeleznek - jelentette ki szerdán Genfben Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Viszont még a WHO sem tudja pontosan, mennyire súlyos a helyzet Kínában, mert a kínai hatóságok nem közölnek adatokat a világszervezettel. A főigazgató szerint a WHO-nak további információkra van szüksége elsősorban a kórházakban, illetve az intenzív osztályokon kezeltekről, hogy átfogó képet tudjon alkotni a járványhelyzetről. A járvány pontos alakulásáról a kínai kormánynak sincsenek pontos információi, amióta ugyanis felhagytak a kötelező tömeges teszteléssel, a tünetmentes fertőzöttek számáról már nem gyűjtenek adatokat a hatóságok.

photo_camera Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Tedrosz szerint a járvány globális csúcsidőszakához képest 90 százalékkal visszaesett ugyan a halálozások száma, de még mindig túl sok a bizonytalanság a vírussal kapcsolatban ahhoz, hogy a járvány végére lehessen következtetni.

Michael Ryan, az ENSZ egészségügyi szervezetének veszélyhelyzeti igazgatója szerint nemcsak azért kezdett rohamosan emelkedni az esetszám Kínában, mert feloldották a szigorú intézkedéseket, hanem azért is, mert más országokhoz képest Kínában alacsonyabb a 60 év feletti lakosság átoltottsága, ráadásul a kínai vakcina hatásossága mintegy 50 százalék körül van. "Ez egyszerűen nem elegendő védelem egy olyan népes országban, mint Kína, ahol olyan sok a rizikócsoportba tartozó ember" - mondta Ryan.

Hozzátette, hogy a pekingi vezetés az utóbbi hetekben drámai mértékben fokozta oltási kampányát. Kína eddig nem engedélyezte a szervezetbe genetikai információt juttató, úgynevezett hírvivő RNS (mRNS) technológiára épül nyugati oltóanyagokat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.