Lantos Csaba: Az átlagfogyasztás felett sem változik a gáz és az áram ára januártól

energia
2022 december 22., 05:34
comments 16

„Januártól nem változnak a rezsicsökkentett szint felett fizetendő áram- és gázárak sem, így nem nőnek az egyetemes szolgáltatásra jogosult mintegy hatmillió fogyasztó terhei” – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter. A piaci költségeket tükröző gáz és áram árát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) állapítja meg. 2023 elején a gyakorlattól eltérően nem három, hanem négy hónapra rögzítik a rezsicsökkentett szinten túli árakat.

Tűz
photo_camera Tűz Fotó: FREDERIC SCHEIBER/Hans Lucas via AFP

A MEKH döntése szerint 2023. január elsejétől egészen április végéig a jelenlegiekkel megegyező árakat kell alkalmazni, írja a közlemény. Így az átlag „alatt és felett fogyasztók számára sem hoz változást az új év”.

Lantos fontosnak tartotta kiemelni, hogy az EU-ban a magyarok kapják a legolcsóbban a földgázt, és a második legkedvezőbb árat fizetik az áramért. Azt is elmondta, hogy az átlagfogyasztást ötödével meghaladó háztartásoknál csak a szerb fogyasztók fizetnek kevesebbet a két energiahordozóért.

Januártól nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem, írják.

A Portfolio szerint a Magyar Közlönyben megjelent, a fenti bejelentéshez kapcsolódó rendelet mellet a kormány arról is döntött, hogy 143 milliárd forinttal megcsapolja a Rezsivédelmi Alap kiadásait és ezt az összeget átcsoportosítja a távhőszolgáltatók kompenzációjára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.