Merényletet próbáltak elkövetni egy mexikói híradós ellen

Média
2022 december 22., 16:58
comments 1

Motoros fegyveresek lőttek rá Mexikó népszerű híradósára, Ciro Gómez Leyvára múlt csütörtökön, írja a Washington Post. A mexikói elnök szerdai sajtótájékoztatóján együttérzését fejezte ki a tévéssel, de közben arra is utalt: a merényletet megrendezhették, hogy aláássák és destabilizálják a kormányt. A Washington Post szerint a mexikói kormányközeli média rendszeresen listázza és nyilvánosan megalázza a vele szemben kritikus újságírókat.

A lap azt írja, Ciro Gómez Leyva munkából tartott hazafelé múlt csütörtökön, amikor fegyveresek motorral leparkoltak az autója mellé és lőni kezdtek rá. A tévés - valószínűleg a gólyóálló ablakoknak köszönhetően - nem sérült meg. Leyva másnap élő adásban mondta el, hogy valaki meg akarta ölni, de nem tudja, ki és miért.

photo_camera Ciro Gómez Leyva Fotó: ISAIAS HERNANDEZ/Notimex via AFP

Manuel López Obrador elnök szerint a támadás üzenet a médiának és az újságíróknak: senki sincs biztonságban. Ugyanakkor mandátumának kezdete óta Obrador maga is nyilvánosan uszít a vele szemben kritikus újságírók ellen a lap szerint: „Ki kicsoda a hét hazugságaiban” címmel heti tévéműsora is van, amelynek célja, hogy „leleplezze” a róla és a kormányáról megjelenő „hamis híreket”.

Az eset kapcsán száznyolcvan mexikói újságíró petíciót tett közzé, amelyben azt állítják, az újságírókkal szembeni gyűlöletet a kormány szítja az országban. Februárban Heber López újságírót egy nappal azután ölték meg Mexikóban, hogy közzétett egy cikket, amelyben korrupcióval vádolt egy helyi tisztviselőt. Márciusban fegyveresek egy mexikói híroldal szerkesztőjét lőtték le.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.