725 millió dollárt kapnak a Facebook-felhasználók, akik adataival visszaéltek

külföld
2022 december 23., 21:03
comments 4
Mark Zuckerberg bejelent az F8 Konferencián
photo_camera Mark Zuckerberg bejelent Fotó: AMY OSBORNE/AFP

A Facebook tulajdonosa, a Meta beleegyezett, hogy 725 millió dollárt fizessen egy csoportos per rendezéséért, amelyben a közösségi oldalt azzal vádolják, hogy harmadik feleknek, köztük a Cambridge Analyticának is lehetővé tette a felhasználók személyes adataihoz való hozzáférést - írja a Reuters.

A javasolt egyezség, amelyet csütörtökön késő este egy bírósági beadványban hoztak nyilvánosságra, egy régóta húzódó pert oldana meg, amelyet az a 2018-as leleplezés indított el, hogy a Facebook lehetővé tette a Cambridge Analytica brit politikai tanácsadó cégnek, hogy hozzáférjen a felhasználók adataihoz.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Facebook-felhasználók 2018-ban perelték be a céget, miután kiderült, hogy a Donald Trump volt amerikai elnök 2016-os kampányához kapcsolódó brit elemzőcég nem kevesebb, mint 87 millió előfizető adataihoz jutott hozzá. A Facebook korábban azt mondta, adatvédelmi gyakorlata összhangban van a nyilvánosságra hozott információkkal. Tavaly a Facebook egy alku keretében a szükségesnél 4,9 milliárd dollárral (!) többet fizetett az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak (FTC), hogy Mark Zuckerbergnek ne kelljen tanúskodnia egy perben.

Az Egyesült Államokban a felhasznált felhasználók, vagy legalább egy részük kártérítést kap, de már két éve tudjuk, hogy ipari léptékű, globális manipulációs gépezetet működtetett a már bezárt Cambridge Analytica, amelyik 68 országban dolgozott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.