Inkább fizet a Facebook, mint hogy válaszolnának a cég vezetői a Cambridge Analytica-botránnyal kapcsolatos kérdésekre

külföld
2022 augusztus 28., 08:26
comments 8

Beleegyezett a kártérítési per rendezésébe a Facebook, amiért hozzáférést adott több tízmillió felhasználó személyes adataihoz a Cambridge Analytica elemzőcégnek. Egy bírósági beadványból kiderül, hogy a Meta, a Facebook anyavállalata elvileg egy meg nem nevezett összegben egyezett meg a régóta húzódó perben.

Az ügy miatt Mark Zuckerbergnek tanúvallomást kellett tennie az amerikai kongresszus előtt, a vállalat pedig több milliárdos bírságot kapott. A történet megjelenése után napokkal a Facebook részvényeinek árfolyama több mint 100 milliárd dollárnak megfelelő összeggel esett.

Mark Zuckerberg meghallgatása az albizottság ülésén, 2020 júliusában
photo_camera Mark Zuckerberg meghallgatása a kongresszusi albizottság ülésén, 2020 júliusában Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Többen megdöbbenésüket fejezték ki amiatt, hogy a lehetséges megállapodás időzítése megakadályozza, hogy Zuckerberg és a Meta leköszönő operatív igazgatója, Sheryl Sandberg a következő hónapban tanúskodjon. A kihallgatások szeptember 20-án kezdődnek.

Carole Cadwalladr, az Observer újságírója azt mondta: „Jól mutatja mindez, hogy Zuckerberg mennyire kétségbeesetten próbálja elkerülni, hogy válaszoljon az adatszivárgás eltussolásával kapcsolatos kérdésekre.”

Tavaly a Facebook egy alku keretében a szükségesnél 4,9 milliárd dollárral többet fizetett az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak (FTC), hogy megvédje Zuckerberget.

„A Facebook bebizonyította, hogy szinte bármilyen összeget hajlandó kifizetni azért, hogy vezetőiknek ne kelljen válaszolniuk a kérdésekre. Ez az egyezség az FTC-nek már kifizetett 5 milliárd dolláron felül jön. Egyszer majd kiderül az igazság – de nem ma van az a nap” – mondta Cadwalladr.

Facebook CEO Mark Zuckerberg
photo_camera
Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

A pénteken késő este nyilvánosságra hozott új bírósági beadványban az előzetes egyezség pénzügyi feltételei vagy részletei nem szerepelnek. Az Observer megkérte a Facebookot és ügyvédeit, hogy osszanak meg további részleteket az előzetes egyezségről, de a cég nem válaszolt.

A Facebook-felhasználók 2018-ban perelték be a céget, miután kiderült, hogy a Donald Trump volt amerikai elnök 2016-os sikeres Fehér Ház-kampányához kapcsolódó brit elemzőcég nem kevesebb, mint 87 millió előfizető adataihoz jutott hozzá. A Facebook korábban azt mondta, adatvédelmi gyakorlata összhangban van a nyilvánosságra hozott információkkal. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.