Több tízezer kiszivárgott dokumentum mutathatja meg, hogy a fél világon manipulálta a választókat a Cambridge Analytica

külföld
2020 január 05., 06:59

Újév napján bukkant fel Twitteren az a felhasználó, aki több tízezer, a Cambride Analytica belső üzelmeibe betekintést engedő dokumentum nyilvánosságra hozását ígéri. 

A Cambridge Analytica volt az a politikai tanácsadócég, amelyik legalább 87 millió Facebook-felhasználó adataihoz jutott hozzá, és melyre építve segítették a brexitpártiak, illetve Donald Trump kampányát is. A cég történetéről korábban hosszabban is írtunk, arról viszont sokáig keveset lehetett tudni, hogy hány országban végeztek tanácsadói munkákat. 

@HindsightFiles névre keresztelt Twitter-felhasználó állítása szerint a CA 68 országban volt jelen, és több mint százezer dokumentum nyilvánosságra hozásával fogja megmutatni, hogy milyen óriási méretű globális infrastruktúrát építettek ki a választók befolyásolására és megvezetésére. A dokumentumokat fokozatosan, a következő hónapok során fogja nyilvánosságra hozni, jelenleg a brazil, a kenyai és a malajziai választásokkal kapcsolatos munkáik érhetőek el. 

Azt nem tudni, hogy ki áll a Twitter-fiók mögött, de a dokumentumok feltehetően a CA-ügyben a hatóságok felé adatokat átadó ex-elemzőjüktől, Brittany Kaiser levelezéséből származhatnak. Kaiser volt a központi alakja a CA-botrányt bemutató The Great Hack című dokumentumfilmnek is. 

Kaiser szerint amúgy a Facebook adatkezelési botránya egy jóval nagyobb, globális rendszer része volt, melyben kormányok, hírszerző ügynökségek, kereskedelmi vállalatok és politikai kampánycsapatok működtek együtt a választók befolyásolása érdekében. 

Kaiser beszélt arról is, hogy a CA kifejlesztett egy rendkívül kifinomult rendszert, melyben offshore cégeken keresztül lehetett sötét helyekről származó pénzeket a politikai kampányokba eljuttatni.