A brit kormány megpróbálhatja megakadályozni a skót reformokat, miszerint 16 éves kortól lehetne kérvényezni a jogi nemváltoztatást

külföld
2022 december 23., 06:20

A skót parlament csütörtökön 86 szavazattal 39 ellenében szavazta meg, hogy 16 éves kortól kérvényezhessék az emberek a nemük megváltoztatását, illetve hogy ne kelljen orvosnak diagnosztizálni a nemi diszfóriát. A BBC azt írja, hogy mindez azonban „ütközik” az Egyesült Királyság elképzeléseivel, de Nicola Sturgeon skót kormánya azt mondta, harcolni fognak, hogy a brit kormány megakadályozza ezt.

Az Egyesült Királyság kormánya megakadályozhatja a jogszabály törvényerőre emelkedését, ha sikerült elérniük, hogy azt ne hagyja jóvá a király.

Az Egyesült Királyságnak ezen felül egyébként joga van a skót törvények megsemmisítését kérni, azzal az „érvvel”, hogy azok ellentétesek az Egyesült Királyság egészére kiterjedő egyenlőségi jogszabályokkal.

Shona Robison, Skócia szociális igazságügyi minisztere azt mondta, „kiábrándító lenne, ha az Egyesült Királyság kormánya nem tartaná tiszteletben a skót demokráciát és a skót parlament döntését”.

Skóciában 2005-ben engedélyezték a nemváltoztatást. Az új szabályok szerint – amelyek várhatóan jövőre lépnek határba, amennyiben a brit kormány nem lép közbe – a kérelmezőknek két év helyett már csak három hónapig – a 16 és 18 év közöttieknek hat hónapig – kell várniuk a nemváltoztatásra. (BBC)