Amerikában olyan hideg van, ami perceken belül fagyási sérüléseket okozhat

külföld
2022 december 23., 05:18

Az Egyesült Államokban az erős sarkvidéki jellegű téli vihar miatt adtak ki riasztást, ami több mint 135 millió embert érint. Az országos meteorológiai szolgálat szerint a hétvégén, vagyis karácsonykor az ország egyes részein akár -45 és -55 celsius fok közötti hőmérséklet is előfordulhat, ami akár perceken belül is fagyási sérüléseket okozhat. Még a texasi El Pasóban is mínusz 10 celsius fokra számítanak.

photo_camera Fotó: SCOTT OLSON/Getty Images via AFP

A meteorológusok szerint a jeges vihar péntekre „bombaciklonná” válhat. A BBC szerint azokat a viharokat nevezik bombaciklonnak, amelyek „robbanásveszélyesek”, vagyis gyorsan erősödnek, miközben a légnyomás és a hőmérséklet pedig rendkívül gyorsan csökken. Coloradóban a hőmérséklet például a csütörtöki 5 celsius fokról egy nap alatt -22 celsius fokra csökkent. De a rekordot a wyomingi Cheyenne városában mérték, ott egy fél óra altt 6 celsius fokról -16 celsius fokra csökkent a hőmérséklet.

Csütörtöki tájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök úgy fogalmazott, „ez nem olyan, mint egy hóesés gyerekkorunkból, ez komoly dolog”. És tényleg komolynak tűnik, mert a nagyobb reptereken is több ezer járatot töröltek, több államban pedig szükségállapotot hirdettek nemcsak a rendkívüli hideg miatt, de azért is, mert a havazás és az erős szél várhatóan károkat és áramkimaradásokat okoz majd. (BBC)