Az orosz állami tévé azon gúnyolódik, hogy az európaiak elszegényednek és fáznak karácsonykor

elmebaj
2022 december 23., 19:04
comments 11

Még magukhoz képest is különösen ízléstelen karácsonyi videóval jelentkezett az RT, az állami orosz propagandaadó. A klipet az orosz állami médiát monitorozó BBC-s újságíró szúrta ki:

link Forrás

A videó azzal indul, hogy egy „európai” család boldogan karácsonyozik 2021-ben, ajándékok, szép fények, Csendes éj... Aztán jön 2022, amikor már csak a tavaly ajándékba kapott hörcsög által hajtott generátor ad némi fényt. És végül a 2023-as karácsony, amikor a kabátban didergő család megeszi a hörcsögöt, annyira nincs pénze.

Boldog oroszellenes karácsonyt!

- zárul a videó. Talán nem érdemes mélyebben belemenni, mennyire elcseszett az egész videó. De mivel az egyik fő üzenet, miszerint az oroszellenesség, vagyis a szankciók miatt fáznak és éheznek emberek, a magyar kormányzati kommunikációban is visszaköszön, ezért érdemes két dolgot leszögezni.

  • Egyrészt, az EU-s tagországok életszínvonala magasan veri az orosz lakosságét.
  • Másrészt, az energiaárak emelkedése és az ebből is következő infláció nem kis részben pont az orosz kormány által indított háborúnak és a már korábban elkezdett ármanipulációjának köszönhető. Ahogyan Magyari Péter írta nyáron: „az energia ára nem a szankciók miatt szállt el ennyire, hanem azért, mert Oroszország tavaly nyár vége óta radikálisan csökkentette az Európába szállított földgáz mennyiségét. Több mint fél évvel a háború kitörése előtt az oroszok elkezdték szorongatni Európát, vélhetően éppen azért, hogy elrettentsék őket a szankcióktól. Az ördögi kör nem a szankciókkal kezdődött, ahogy azt Szijjártó Péter állította, hanem a mennyiség visszaesésével.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.