Oroszország már egy éve manipulálja az európai energia árát

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
2022 június 30., 07:59
comments 5

„Az ukrajnai háború és az annak nyomán kivetett szankciók az energiahordozók rendkívüli drágulásához vezettek, ezt követte a szállított mennyiség visszaesése, ami egyfajta ördögi körként az árak további emelkedésével járt” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban, az energetikával foglalkozó uniós miniszterek ülésén.

A magyar kormány szerint azért lett drága az energia, és ez azért okoz inflációt, mert az EU megbüntette Oroszországot az Ukrajna ellen indított háborúja miatt. A magyar parlament éppen most tervez elfogadni egy Kövér László és Semjén Zsolt által is jegyzett határozatot, aminek az elején ez áll: „A nemzetközi közösség Oroszországgal szembeni átgondolatlan szankciós döntései tovább nehezítik hazánk és polgáraink helyzetét.”

Az energiaárak drasztikus emelkedése biztosan hozzájárult az infláció meglódulásához, hiszen a földgáz és az áram ára is jelentősen emelkedett az elmúlt egy évben, és minden termék előállításához szükség van energiára.

Azonban az energia ára nem a szankciók miatt szállt el ennyire, hanem azért, mert Oroszország tavaly nyár vége óta radikálisan csökkentette az Európába szállított földgáz mennyiségét. Több mint fél évvel a háború kitörése előtt az oroszok elkezdték szorongatni Európát, vélhetően éppen azért, hogy elrettentsék őket a szankcióktól. Az ördögi kör nem a szankciókkal kezdődött, ahogy azt Szijjártó Péter állította, hanem a mennyiség visszaesésével.

Lépj be féláron a Körbe!

Egy hónap Cikkek tagság most 2 390 1 190 Ft.
Légy része a közösségünknek!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.