Oroszország már egy éve manipulálja az európai energia árát

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
június 30., csütörtök 7:59
6

„Az ukrajnai háború és az annak nyomán kivetett szankciók az energiahordozók rendkívüli drágulásához vezettek, ezt követte a szállított mennyiség visszaesése, ami egyfajta ördögi körként az árak további emelkedésével járt” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban, az energetikával foglalkozó uniós miniszterek ülésén.

A magyar kormány szerint azért lett drága az energia, és ez azért okoz inflációt, mert az EU megbüntette Oroszországot az Ukrajna ellen indított háborúja miatt. A magyar parlament éppen most tervez elfogadni egy Kövér László és Semjén Zsolt által is jegyzett határozatot, aminek az elején ez áll: „A nemzetközi közösség Oroszországgal szembeni átgondolatlan szankciós döntései tovább nehezítik hazánk és polgáraink helyzetét.”

Az energiaárak drasztikus emelkedése biztosan hozzájárult az infláció meglódulásához, hiszen a földgáz és az áram ára is jelentősen emelkedett az elmúlt egy évben, és minden termék előállításához szükség van energiára.

Azonban az energia ára nem a szankciók miatt szállt el ennyire, hanem azért, mert Oroszország tavaly nyár vége óta radikálisan csökkentette az Európába szállított földgáz mennyiségét. Több mint fél évvel a háború kitörése előtt az oroszok elkezdték szorongatni Európát, vélhetően éppen azért, hogy elrettentsék őket a szankcióktól. Az ördögi kör nem a szankciókkal kezdődött, ahogy azt Szijjártó Péter állította, hanem a mennyiség visszaesésével.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt