Naponta félmillióan lesznek covidosok egy kínai városban

külföld
2022 december 24., 09:44

Napi 490 ezer-530 ezer közé tette az új covidfertőzöttek számát Po Tao, Csingtao város közegészségügyi vezetője egy, a kommunista párt által ellenőrzött helyi lapnak adott nyilatkozatában. A tízmilliós tengerparti város helyi lapjában megjelent hír villámgyorsan kezdett terjedni a kínai nyilvánosságban, mígnem hirtelen eltávolították az eredeti közlő oldaláról.

Covidtesztelés Sanghajban 2022. december 23-án. Kínában minden jel szerint teljesen elszabadult a járvány.
photo_camera Covidtesztelés Sanghajban 2022. december 23-án. Kínában minden jel szerint teljesen elszabadult a járvány. Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Nem csoda, Bo tájékoztatása szöges ellentétben áll a hivatalos kínai statisztikákkal, melyek szerint pénteken országszerte összesen 4103 új fertőzöttet regisztráltak, és egyetlen halottja se volt a járványnak. Abban a kínai tartományban, Santungban, ahol Csingtao is van, a hivatalos statisztika szerint mindössze 31 új covidfertőzés volt pénteken.

Kínában a járvány kezdete óta egészen a közelmúltig a zéro-covid politikája volt érvényben, vagyis a hatóságok a betegség felbukkanásának legapróbb jelére többmilliós városokat helyeztek karanténba - amit ne úgy képzeljenek el, mint nálunk, ahol a karantén azt jelentette, hogy bizonyos boltok zárva voltak, és este nyolc után nem lehetett kocsmázni, hanem úgy, hogy még ételt vásárolni se lehet kilépni a lakásokból. Ez azonban mostanra teljesen tarthatatlanná vált, és lázadásközeli helyzet alakult ki, így a hatóságok decemberre a lovak közé dobták a gyeplőt, és teljes egészében eltöröltek minden korábbi korlátozást. Mivel azonban Kínában - éppen a korábbi zéro-covid politika miatt - nem sikerült mostanra jelentős mértékben beoltani a lakosságot, így a járvány teljesen elszabadulhatott. A Bloomberg pénteken arról írt, hogy egy nap alatt 37 millióan betegedtek meg covidban az országban. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.