11 év börtönt kapott a Maldív-szigetek volt elnöke, Abdulla Jamín Gajúm

bűnügy
2022 december 25., 16:09

11 év börtönnel sújtotta a Maldív-szigetek büntetőbírósága Abdulla Jamín Gajúmot, az ország volt elnökét pénzmosás, illetve kenőpénz elfogadása miatt. A törvényszék egyben 5 millió dollár (kb. 1,9 milliárd forint) pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A bíróság abban találta bűnösnek Jamínt, hogy kenőpénzt fogadott el egy kormányzati tulajdonban lévő sziget haszonbérbe adásáért.

Abdulla Jamín Gajúm beszédet mond a Maldív-szigetek elnökeként 2018. február 5-én.
photo_camera Abdulla Jamín Gajúm beszédet mond a Maldív-szigetek elnökeként 2018. február 5-én. Fotó: Maldív Köztársaság Elnöksége / AFP

Jamín 2013 és 2018 között irányította az indiai szubkontinenstől délre fekvő, gazdag és drága turisztikai célpontnak számító szigetcsoportot, de elveszítette az újabb választást Ibrahim Mohamed Szolih, a most is hivatalban lévő elnökkel szemben.

Ez nem az első eset, hogy bíróság mondja ki Jamín bűnösségét korrupciós ügyben: egy másik eljárásban 2019-ben 5 évet kapott pénzmosás miatt, de 2021-ben a Maldív-szigetek legfelsőbb bírósága semmissé nyilvánította az ítéletet. A bíróság arra hivatkozott, hogy az eredeti tárgyaláson használt bizonyíték ellentmondásos volt, és nem támasztotta alá minden kétséget kizáróan, hogy Jamín 1 millió dollár (most kb. 377 millió forint) értékű közpénzt sikkasztott el magáncélra.

A korábbi elnököt már hivatali idejében korrupcióval, a média elhallgattatásával és politikai ellenfeleinek üldözésével vádolták. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.