Hatalmas korrupciós botrányt robbantott ki az al-Jazeera a Maldív-szigeteken

külföld
2016 szeptember 07., 19:20
comments 77

Az al-Jazeera oknyomozó csoportja rengeteg munkával feltárta a Maldív-szigetek történetének legnagyobb korrupciós botrányát. A csatorna készített az ügyről egy 45 perces dokumentumfilmet, és fel is tették a Youtube-ra. Bárki megnézheti, tessék:

link Forrás

A botrányban érintett lehet az ország elnöke, Abdulla Yameen is.

Az al-Jazeera titkos dokumentumokból dolgozott, és valahogy megszerezték az adatokat a Maldív-szigetek korábbi alelnökének három régi telefonjáról is. Ezen kívül megszerezték három olyan ember titokban rögzített vallomását is, akik beismerik, hogy milliókat sikkasztottak, és kenőpénzeket adtak át magas rangú politikai vezetőknek, köztük az elnöknek és az alelnöknek is.

Az al-Jazeera szerint az elnöknek szatyrokban vitték a pénzt, egyszerre akár 1 millió dollár értékben is. Azzal is vádolják az elnököt és társait, hogy titokzatos szingapúri, malajziai és indonéziai üzletemberekkel együttműködve akár 1,5 milliárd dollárt (mai árfolyamon kb. 412,5 milliárd forintot) is átmoshattak a Maldív-szigetek központi bankján keresztül.

Ezen kívül lelepleztek több konkrét korrupciós ügyet is, például hogy politikai vezetők simán lenyúlták a luxusszállodák által befizetett illetékek egy részét, vagy hogy az ország olajat adott el a nemzetközi szankciókkal sújtott burmai katonai diktatúrának. (al-Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.