Kína azt állítja, semleges az ukrajnai háborúban, de azért elmélyíti a kapcsolatait Oroszországgal

háború
2022 december 25., 16:45
comments 11

A videón bekapcsolódó Vang Ji kínai külügyminiszter egy pekingi konferencián azt mondta, Kína fenntartotta az objektivitás és a pártatlanság alapelveit, miközben egyik oldalt sem részesítette előnyben az orosz–ukrán háborúban, és hasznot sem húzott a fegyveres konfliktusból.

Vang Ji megvédte országa álláspontját a háborúban, de azt is bejelentette, hogy elmélyítik az együttműködést Oroszországgal, majd bírálta az USA-t és üdvözölte a kínai–arab kapcsolatok megerősödését.

Kína elhárította a nyugati nyomást a kereskedelemre, a technológiára, az emberi jogokra és a Csendes-óceán nyugati térségére vonatkozó követeléseivel szemben, zaklatással vádolva az USA-t. Kína nem volt hajlandó elítélni az ukrajnai inváziót, és nem csatlakozott az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetéséhez, tovább rontva a nyugati kapcsolatait, és fokozva a megosztottságot Európa nagy részében – írja az Al Jazeera.

Kína és Oroszország hadihajói a múlt héten közös haditengerészeti gyakorlatokat tartottak a Kelet-kínai-tengeren. Vang szerint a két ország közötti kétoldalú kereskedelem „gyorsuló ütemben” közelíti meg a 200 milliárd dolláros célt, és a jelentősebb beruházási projektek jó úton haladnak.

Szergej  Lavrov orosz és Vang Ji kínai külügyminiszter augusztus 5-én.
photo_camera Szergej Lavrov orosz és Vang Ji kínai külügyminiszter augusztus 5-én. Fotó: AFP

Csapásmérő hadgyakorlatok

A kínai hadsereg közölte, hogy Kína tengeri és légi „csapásmérő hadgyakorlatokat” tartott Tajvan térségében válaszul az USA és az önálló kormányzattal rendelkező sziget provokációjára.

„Mindez határozott válasz az Egyesült Államok és Tajvan elharapódzó összejátszására és provokációjára” – áll a közleményben, ami nem említett részleteket. „A műveleti területen működő erők minden szükséges lépést megtesznek, hogy határozottan megvédjék a nemzeti szuverenitást és a területi egységet” – írták.

Tajpej szerint az újabb hadgyakorlatok mutatják, hogy a pekingi vezetés a regionális biztonság megsemmisítésén és a tajvani lakosság megfélemlítésén fáradozik.

A tajvani védelmi minisztérium szerint Kína cselekményeivel „megint rávilágított arra a mentalitására, hogy a vitákat erővel és a regionális béke- és stabilitás lerombolásával próbálja megoldani”. A tajvani-amerikai együttműködés hozzájárul az indiai-csendes-óceáni térség szabadságához, békéjéhez és stabilitásához, Tajpej pedig önvédelmi szükségleteinek és az ellenséges fenyegetésnek megfelelően fogja erősíteni katonai képességeit – közölték.

A novemberi tajvani helyhatósági választások során megválasztott polgármesterek és megyei vezetők most léptek hivatalba. A szavazáson a kormányzó Demokratikus Haladás Pártja (DPP) súlyos vereséget szenvedett.

Kína nagyszabású hadgyakorlattal válaszolt arra is, hogy Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház akkori elnöke augusztusban heves kínai tiltakozás ellenére látogatást tett a szigeten, amit a pekingi vezetés Kína részének tart. (Al Jazeera, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.