Csütörtökön iktatják be Netanjahu új izraeli kormányát

külföld
2022 december 26., 20:56
comments 2

Csütörtökön iktatják be a Benjamin Netanjahu vezette új jobboldali-vallásos izraeli kormányt - jelentette be hétfőn Jarív Levin izraeli házelnök.

A kneszet rendkívüli ülést tart majd az új kormány beiktatása alkalmából.

A ceremónia előtt Netanjahu frakciója még arra készül, hogy elfogadtasson egy sor törvénymódosítást annak érdekében például, hogy a keleti ultraortodoxok Sasz pártját vezető Arije Deri belügyminiszter lehessen korábbi adócsalási ügye ellenére, illetve hogy a Vallásos Cionizmus pártot vezető Becalel Szmotrics a pénzügyminiszteri tisztség mellett a védelmi tárca élén is pozíciót tölthessen be.

photo_camera Benjamin Netanjahu Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

Jaír Lapid leköszönő miniszterelnök úgy vélekedett hétfőn, hogy Netanjahu "teljesen őrült" kormányt alakított, amelyet ha nem állítanak meg, akkor "a dolgok még sokkal rosszabbra fordulhatnak". Netanjahu erre reagálva azzal vádolta meg Lapidot, hogy az hazugságokat terjeszt az új kormányról.

Benjamin Netanjahu múlt csütörtökön az utolsó pillanatban jelentette be Jichák Hercog államelnöknek, hogy képes megalakítani új kormányát. Noha akkor még nem készült el a leendő koalíciós partnereivel megkötött megállapodásokkal, az elnök értesítéséhez nem kellett bemutatni az egyezményeket. A jobboldali Likud párt az ultraortodox askenáziak pártjával és a radikális jobboldali Zsidó Erő (Ocma Jehudit) párttal folytatott koalíciós megbeszéléseket, valamint a keleti vallásosok Sasz pártjával és a Vallásos Cionizmus párttal, ez utóbbival már a múlt heti bejelentés idején meg is született a rögzített megállapodás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.