Seregszemlét tart a szerb elnök a koszovói határnál állomásozó csapatoknál

külföld
2022 december 27., 20:36

Aleksandar Vučić szerb elnök kedden éjszaka seregszemélt tart szerb hadsereg Kraljevóban és Raškában állomásozó alakulatainál, írja a Blic alapján a Szabad Magyar Szó. Valamint az észak-koszovói szerbek képviselőivel is találkozni fog a raškai kaszárnyában Miloš Vučević védelmi miniszter, Marko Đurić amerikai szerb nagykövet és Petar Petković, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója társaságában.

photo_camera Aleksandar Vučić szerb elnök Fotó: MILOS MISKOV/Anadolu Agency via AFP

A koszovói szerbek már legalább 14 helyen emeltek barikádokat azóta, hogy a pristinai hatóságok őrizetbe vették többek közt Dejana Pantić volt koszovói szerb rendőrt. Az útlezárásokkal való tiltakozás már 18. napja tart.

Szerbia kedd reggel helyezte készültségbe a hadseregét a koszovói határnál. A koszovói vezetés szerint Szerbia orosz nyomásra akarja ezzel destabilizálni az országukat.

Közben Angelo Michele Ristuccia vezérőrnagy, a Koszovóban állomásozó békefenntartó erők, a Kfor parancsnoka arra szólította fel a feleket, hogy tartózkodjanak az erőfitogtatástól, a barikádok miatti feszültséget pedig párbeszéd útján kell rendezni. Vasárnap lövések dördültek el az észak-koszovói Zubin Potoknál, a NATO nemzetközi békefenntartóinak közelében. Az incidensben senki sem kérült meg, az autójuk sem rongálódott meg. (Szabad Magyar Szó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.