Törley Katalin az év egyik hőse a Balkan Insighton

oktatás
2022 december 27., 08:36

A Balkan Insight összegyűjtötte a környező országok azon „hétköznapi embereit”, akik, mint írják „fáradhatatlanul dolgoztak, hogy inspirálják társadalmunkat és változást idézzenek elő”. A Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) listáján a környező országokból emeltek ki egy-egy embert, a „díjazottjak” között pedig ott van Törley Katalin is.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Törleyről azt írják, „feláldozta munkáját a lelkiismeretéért”, majd röviden ismertették történetét, miszerint a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium franciatanárát – több tanártársával együtt – azután bocsátották el októberben, hogy részt vett a polgári engedetlenségi mozgalomban.

Törley a BIRN-nek azt nyilatkozta, elsírta magát, amikor megtudta, hogy kirúgták. „Mélyen megbántott, ugyanakkor úgy éreztem, hogy végre kiváltottunk egy reakciót a kormányból; sikerült áttörnünk a hallgatás falát.”

Elmondta, hogy úgy véli, elbocsátása törvénytelen és aránytalan volt, majd úgy fogalmazott: „Nem vagyok mártír. De Magyarország oktatási rendszere mély válságban van. Az ország jövője forog kockán. Nem lehet hallgatni. (...) Remélem, meg tudjuk tanítani a fiatalabb generációnak, hogy fontos kiállni az értékeinkért. Állampolgárnak lenni sokkal többet jelent, mint négyévente szavazni: részt kell venni a közéletben és alakítani kell a jövőnket.”