ENSZ: Közel hétezer civil halt meg Ukrajnában a háború miatt

háború
2022 december 28., 12:12
comments 2

17 831 civil áldozatot regisztrált az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR) Ukrajnában: 6884 halottat és 10 947 sebesültet.Az OHCHR jelentése az invázió kezdetétől, 2022. február 24-től, 2022 december 26-ig terjedő időszakot öleli fel. A halottak között 429 gyerek van.

photo_camera Puskára akasztott sisak az ukrajnai Kupjanszkban, Harkivban 2022. szeptember 20-án.
Fotó: METIN AKTAS/Anadolu Agency via AFP

A jelentés szerint a legtöbb civil áldozat halálát a nagy területen pusztító robbanófegyverek használata okozta: a légicsapások, az ágyúzás, a rakétázás.

Az OHCHR szerint a tényleges számok jóval magasabbak lehetnek, mivel néhány olyan helyről, ahol intenzív harcok folytak, késve érkezett információ, és számos jelentés még megerősítésre vár.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.