Folytatódik a szerb-koszovói krízis: lezárták a legfontosabb határállomást

külföld
2022 december 28., 10:48

Fokozódik a feszültség a szerb-koszovói határon. A szerb oldalon tüntetők torlaszolták el az utat, erre válaszul Koszovó lezárta a legforgalmasabb, merdarei határállomást. Az ünnepekre hazaérkező vendégmunkások tízezreit, valamint a kamionokat érinti legsúlyosabban a korlátozás.

Miután december 10. óta két másik határátkelő is zárva van, így már csak három helyen lehet átmenni egyik országból a másikba. A merdarei átkelő 2012-ben nyílt meg, ami nagy áttörés volt a két ország feszült viszonyában.

Egy 2012-es kép a frissen megnyitott merdarei határállomásról
photo_camera Egy 2012-es kép az akkor frissen megnyitott merdarei határállomásról Fotó: ARMEND NIMANI/AFP

A szerb hadsereg hétfő óta fokozott készültségben van, Aleksandar Vucic köztársasági elnök is a térségbe utazott, ahol Milan Mojsilovic vezérfőnökkel találkozott.

Koszovói oldalról egyre gyakrabban hangzik el a vád, hogy a szerbek orosz nyomásra akarják destabilizálni Koszovót. Az oroszok és a szerbek 2021-ben 104 közös hadgyakorlatot tartottak A túlnyomórészt albánok lakta, függetlenségét 2008-ban egyoldalúan kikiáltó Koszovó biztonságára a NATO által életre hívott KFOR felügyel, soraikban magyarokkal. Kajári Ferenc 2022 őszéig - egy éven át - volt az alakulat első magyar parancsnoka.

Az Észak-Koszovóban többségben lévő szerbek december első felében emeltek útakadályokat a térségben, az USA és az EU visszavonulásra szólította fel őket. Szerbia arra kérte a NATO-t, hogy ezer rendőrt és katonát küldhessen Észak-Koszovóba a szerb közösség megvédésére.

A koszovói barikádokat azután kezdték el teherautókból, mezőgazdasági gépekből építeni, hogy egy szerb nemzetiségű rendőrtisztet őrizetbe vettek a rendőrség elleni támadások gyanújával. Előtte nem sokkal megállapodással zárult Szerbia és Koszovó között a rendszámvita, ami miatt ősszel a szerb hadsereget is készenlétbe helyezték. A feszültség különös fejezete volt, amikor a brazilok ellen készülő szerb válogatott vb-öltözőjében lefotóztak egy Koszovó államiságát tagadó zászlót. (Az MTI híre nyomán)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.