Romániában kivezetik az üzemanyagok árkompenzációját

külföld
2022 december 28., 13:27
comments 2

Ami nálunk a hatósági benzinár volt, az Romániában az üzemanyagkompenzáció. Az 50 banis (kb. 40 forintos) árcsökkenést vállaló kereskedőknek 25 banit megtérített az állam, azaz eladott literenként 25 banival csökkentették az illető cég által befizetendő adóterheket. Ez ér véget január elsejével.

Nicolae Ciuca miniszterelnök szerint a júliusban bevezetett intézkedés kezdetben hatástalannak tűnt, végül hasznosnak bizonyult.

Ha megint elszaladnának az árak, újból bevezetik.

Az MTI tudósítója szerint a júliusi árcsökkentés előtt a gázolaj 9,16-9,30 lej volt, most 7,11-7,22. A benzin ára 8,56-8,71 lejről ment le a mostani 5,93-6,09 lejre.

Nicolae Ciuca román miniszterelnök sajtótájékoztatója 2022. november 23-án.
photo_camera Nicolae Ciuca egy novemberi sajtótájékoztatón Fotó: JOSE JORDAN/AFP

Az intézkedést a nyári bevezetésekor a Nemzeti Liberális Párt színeiben politizáló Ciuca koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (PSD) élesen bírálta. Szerintük az árkorlátozás vagy a haszonkulcs korlátozása eredményesebb megoldás lett volna. Az árkompenzáció, mondták akkor, csak néhány hétig segít, aztán az üzemanyag ára már meghaladja azt a szintet, amin a kompenzáció bevezetésekor volt.

Romániában a PSD vezeti a népszerűségi listát 30 százalék körüli eredménnyel, második a miniszterelnököt adó koalícióstárs, a PNL 20 százalékkal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.