Tucatszor látták Trump utolsó kabinetfőnökét iratokat égetni a Fehér Házban

külföld
2022 december 28., 10:43
comments 11

A január 6-ai történteket vizsgáló washingtoni kétpárti képviselőházi bizottság újabb adag iratot tett közzé. A nyilvánosságra hozott dokumentumok közül kettő Cassidy Hutchinson vallomása: ő volt Donald Trump utolsó kabinetfőnökének, Mark Meadows-nak az első titkára.

A most közzétett iratok új részleteket tárnak fel Hutchinson ingadozó lojalitásáról, amely végül arra késztette, hogy ügyvédet váltson, és terhelő vallomást tegyen arról, hogy mit látott és hallott a Fehér Házban Trump 2020-as választási veresége után.

Cassidy Hutchinson, Mark Meadows kabinetfőnök első asszisztense esküt tesz a január 6-i puccskísérletet vizsgáló bizottság előtt tett tanúvallomása előtt.
photo_camera Cassidy Hutchinson, Mark Meadows kabinetfőnök első asszisztense esküt tesz a január 6-i puccskísérletet vizsgáló bizottság előtt tett tanúvallomása előtt. Fotó: STEFANI REYNOLDS/AFP

Hutchinson új ügyvédje azt mondta a bizottságnak, hogy Hutchinson szeretné tisztázni, kontextusba helyezni és bizonyos tekintetben korrigálni korábbi vallomását.

Hutchinson ezután végigvezette a bizottságot az első két kihallgatásának jegyzőkönyvén, hogy tisztázzon és pontosíthasson néhány dolgot, amit korábban mondott. A továbbiakban jelentős mennyiségű új és megrázó vallomást tett Trump 2021. január 6-i intézkedéseiről.

Elégetett dokumentumok és zárt körű találkozók az Ovális Irodában

Meadows azt mondta a Fehér Ház munkatársainak, hogy az átmeneti időszak alatt tartsanak "zárt körben" néhány, az Ovális Irodában zajlott megbeszélést, és esetleg hagyják ki a találkozókat a jegyzőkönyvekből, mondja most Hutchinson.

A bizottságnak arról is beszélt, hogy „voltak bizonyos dolgok, amelyeket potenciálisan kihagytak” az Ovális Iroda jegyzőkönyveiből. Hutchinson vallomásának egyik talán legjelentősebb részlete azonban az, hogy a nő elmondta a bizottságnak, hogy 2020 decembere és 2021 január közepe között körülbelül egy tucatszor - hetente körülbelül egyszer vagy kétszer - látta, amint Meadows dokumentumokat éget el az irodai kandallójában.Hutchinson elmondása szerint több alkalommal is Meadows irodájában tartózkodott, amikor a megbeszélés után a dokumentumokat a kandallóba dobta. Az égetésre legalább kétszer Trump Scott Perry pennsylvaniai republikánus képviselővel folytatott megbeszélései után került sor. Perryt kapcsolatba hozták azokkal a törekvésekkel, melyek az Igazságügyi Minisztériumot használták volna fel a 2020-as választások megdöntésére. A Politico korábban már beszámolt arról, hogy Meadows állítólag dokumentumokat égetett el a Perryvel való találkozó után.

Hutchinson azt mondta, nem tudja, hogy milyen dokumentumokról volt szó és hogy azok eredeti példányok voltak-e, vagy hogy a törvény szerint meg kellett-e őrizni azokat. (via CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.