XVI. Benedek nagyon beteg, és állapota romlik

egyház
2022 december 28., 15:20
Ferenc pápa (j) elődjével, XVI. Benedekkel, aki hét évvel ezelőtti visszavonulásakor azt ígérte, elvonul a világtól, de azóta rendszeresen száll vitába utódjával.
photo_camera Ferenc pápa elődjével, XVI. Benedekkel Fotó: AFP

Ferenc pápa a vatikáni audienciateremben mondott beszédében arra kérte a jelenlevőket, mondjanak rendkívüli imát XVI. Benedekért, mert elődje „nagyon beteg”. Arra kérte az Urat, adjon vigaszt XVI. Benedeknek, és mindvégig támogassa őt az egyház iránti szeretetteljes tanúságtételében. Hangsúlyozta, hogy a nyugalmazott pápa „csendben támogatja az egyházat”.

A szentszéki sajtóközpontot vezető Matteo Bruni később, dél körül megerősítette, hogy az utóbbi órákban súlyosbodott XVI. Benedek egészségi állapota. A szóvivő a helyzetet a nyugalmazott pápa előrehaladott korával magyarázta, hozzátéve, hogy XVI. Benedek folyamatos orvosi ellenőrzés alatt áll.

Ferenc pápa az audiencia után felkereste XVI. Benedeket a nyugalmazott pápa vatikáni otthonában.

Joseph Ratzinger áprilisban töltötte be 95. életévét. 2005-ben választották pápává, és a modern kor első egyházfője volt, aki lemondott 2013 februárjában. Júniusban ünnepelte pappá szentelése 70. évét.

Ferenc pápa megválasztását követően a saját magának kijelölt nyugalmazott pápa címmel visszaköltözött a Vatikánba, ahol azóta is a Mater Ecclesiae kolostorban él. A pápai állam területét nagyon ritkán hagyta el, utoljára 2020 júniusában, amikor fivére, Georg temetésére utazott. Akkor mutatkozott utoljára a nyilvánosság előtt.

Ferenc pápa december elején nyilatkozott arról, hogy gyakran találkozik a nyugalmazott pápával, akivel majdnem szomszédok, hiszen vatikáni lakóhelyük közel esik egymáshoz. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.