Irán egyik legjobb sakkozónője Spanyolországba költözhet, miután fejkendő nélkül versenyzett

külföld
2022 december 29., 16:39

Irán egyik legjobban jegyzett sakkozónője, Szara Khadem állítólag azt tervezi, hogy Spanyolországban telepedik le, miután fényképek jelentek meg arról, hogy fejkendő nélkül vett részt egy nemzetközi versenyen.

Iránban szeptember közepe óta folyamatosan tüntetnek, miután az erkölcsrendészet letartóztatta a 22 éves Mahsza Aminit, amiért nem szabályszerűen viselte a hidzsábot. Letartóztatása után bántalmazták, és a nő belehalt a sérüléseibe.

Khadem a kazahsztáni Almatiban megrendezett villámsakkvébén hidzsáb nélkül versenyzett, amivel megszegte az iráni öltözködési szabályokat.

link Forrás

Az El Paísnak két forrás is azt mondta, hogy a világranglistán 804., hazájában a 10. Khadem nem tervezi, hogy a torna után visszatér Iránba, mert félt a megtorlástól. Ehelyett Khadem és férje, Ardesir Ahmadi filmrendező és a pár kisgyereke egy meg nem nevezett spanyol városba költöznek.

Nem világos, hogy a család kapott-e már tartózkodási engedélyt (állítólag van lakásuk az országban), vagy terveznek-e menedékkérelmet beadni. Khadem nem válaszolt a Guardian megjegyzéskérésére.

A 25 éves sakkozó csak újabb azon sportolók sorában, akik látványosan dacoltak Irán szigorú női öltözködési kódjával a kormányellenes tüntetések szeptemberi kirobbanása óta. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.