Lebontották Nagy Katalin szobrát Odeszában

külföld
2022 december 29., 09:55
comments 13

December 29-én éjjel Odeszában lebontották II. (Nagy) Katalin orosz cárnő és Alekszandr Szuvorov parancsnok szobrait. Az emlékművön a városalapítók szobrai álltak, közepén II. Katalin orosz cárnő, alatta körben pedig Szuvorov és mások.

Nagy Katalin szobra már nem áll
photo_camera Nagy Katalin szobra már nem áll Fotó: STR/NurPhoto via AFP

A bontásról az odeszai városi tanács november 30-án döntött, de ukrán aktivisták és városvezetők már hónapok óta követelték a szobrok eltávolítását. Az elmúlt hónapokban többször is támadás érte az emlékművet: szeptemberben kétszer is lefújták vörös festékkel, novemberben pedig Nagy Katalin fejét vörös hóhérsapkával fedték le, jobb kezébe pedig kötélhurkot tettek.

Katalin szobra elszállításhoz csomagolva
photo_camera Katalin szobra elszállításhoz csomagolva Fotó: NINA LIASHONOK/NurPhoto via AFP

A háború kitörése után különböző ukrán városokban aktívan elkezdtek utcákat átnevezni és Oroszországgal kapcsolatos emlékműveket lebontani. Az emlékműveket az odeszai Nemzeti Művészeti Múzeumba szállítják. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.