Szerb elnök: Elbontják az útzárakat a koszovói szerbek lakta területeken

külföld
2022 december 29., 13:21

Lebontják az észak-koszovói, többségében szerbek lakta területeken emelt barikádokat - ezt jelentette be Aleksandar Vucic szerb elnök. Az államfő azt ígérte hogy a következő 24-48 órában eltüntetik a 19 napja húzott útzárakat. A szerb elnök a bejelentés előtt a dél-szerbiai Raskában a koszovói szerbek képviselőivel tárgyalt, miután az Egyesült Államok és az Európai Unió is nyomást helyezett Vucicra, hogy tegyen lépéseket a feszültségek enyhítésére.

Az elmúlt három hétben szerbek tucatnyi barikádot emeltek Koszovó északi részén, elzárva az utat többek között két szerbiai határátkelő felé. Az akcióval Deján Pantic a koszovói rendőrség egy volt szerb tagjának letartóztatása ellen tiltakoztak, aki a hatóságok szerint rendőrökre támadt. A férfi letartóztatása után a koszovói szerb kisebbség tagjai és a rendőrség között több lövöldözés is történt, a szerbek pedig több helyen is elzárták az utakat. Erre válaszul Koszovó lezárta a legforgalmasabb, merdarei határállomást.

photo_camera Útzár Koszovó északi részén Fotó: VUDI XHYMSHITI/Anadolu Agency via AFP

Egy pristinai bíróság szerdán elrendelte, hogy a volt rendőrt engedjék ki a fogdából, és helyezzék házi őrizetbe. A koszovói igazságügyi miniszter tiltakozott a döntés ellen, mind mondta, nem érti, hogyan engedhetnek házi őrizetbe valakit, akit terrorizmushoz kapcsolódó vádak miatt tartóztattak le.

A koszovói szerb kisebbség nem ismeri el a korábban Szerbia részét képező tartomány 2008-ban kikiáltott függetlenségét A legutóbbi konfliktus a még a függetlenség kikiáltása előtt kiadott szerb rendszámtáblák miatt robbant ki, amelyeket a koszovói szerbek nem hajlandók koszovóira cserélni. Pantic több szerb társával együtt ez ellen a döntés ellen tiltakozva hagyta ott a rendőrséget. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.