Már 30 gyerek halt meg szeptember óta az Egyesült Királyságban streptococcus miatt

külföld
2022 december 30., 06:45

Angliában már összesen 122 ember halt meg az A-csoportba tartozó bakteriális fertőzés miatt. Közülük huszonöten voltak 18 év alattiak. Észak-Írországban és Walesben további három gyerek halt meg streptococcus-fertőzés miatt, a skóciai közegészségügyi hivatal pedig szerdán további két gyerek halálát erősítette meg.

Ahogy a BBC is írja, az A-csoportba tartozó streptococcus baktérium számos különböző fertőzést okozhat, például a sebek kialakulásához vezető bőrfertőzést, a skarlátot és a torokgyulladást. A légúti betegségekhez hasonlóan ez is szezonális, a legtöbb megbetegedés általában ősszel és télen fordul elő.

Az esetek többsége általában viszonylag enyhe lefolyású, de az A-csoportba tartozó streptococcus miatt életveszélyes állapotba is kerülhet az ember, amikor a fertőzés eljut a vérbe, a tüdőbe vagy az izmokba. Ennek a két legsúlyosabb, de ritka formája a „húsevő baktérium” és a streptococcus okozta toxikus sokk szindróma, amely alacsony vérnyomást és szervi károsodást okozhat.

photo_camera Fotó: NIH / IMAGE POINT FR/BSIP via AFP

A brit egészségügyi hivatal közleménye szerint a streptococcus-fertőzések továbbra is ritkák, és a legtöbb eset továbbra is a 45 év felettieket érinti. De hozzátették, hogy a mostani adatok „szezonon kívüli növekedést” mutatnak az A-csoportba tartozó streptococcus és a skarlátfertőzések okozta megbetegedések, mert mindkét betegség esetében magasabb az esetek száma, mint egy átlagos évben. A mostani szezonban eddig 33 836 skarlátos megbetegedésről érkezett bejelentés, míg 2017-2018-ban ugyanebben az időszakban mindössze 4 672 bejelentés történt.

Ehhez hozzátették, hogy a skarlát és az A-csoportba tartozó streptococcus okozta torokfájás is könnyen kezelhető antibiotikummal, és „nagyon ritka, hogy a gyerek súlyosabban megbetegszik”. (BBC)