Naponta kilencezren halhatnak meg Kínában a koronavírus miatt

járvány
2022 december 30., 07:55

A brit egészségügyi adatelemző cég, az Airfinity közlése szerint Kínában valószínűleg naponta 9000 ember hal meg a koronavírus miatt. Ez közel kétszerese az egy héttel ezelőtti becslésnek – írja a Guardian.

December elseje óta Kínában valószínűleg százezren halhattak meg, a fertőzések száma pedig elérheti a 18,6 millió főt. Az Airfinity szerint a kínai koronavírus-fertőzések január közepén érik el a csúcsot napi 3,7 millió esettel, január 23-án pedig már napi 25 ezer halott lehet az országban a koronavírus miatt.

Ezzel egyidőben az Európai Unió egészségügyi ügynöksége csütörtökön közölte, hogy „nem indokolt” koronavírusra tesztelni a Kínából érkezőket, mert az Unióban élőknek „magasabb az immunitása a jelenleg Kínában terjedő variánsokra”.

photo_camera Fotó: KOJI ITO/The Yomiuri Shimbun via AFP

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus eközben Twitteren szólította fel Kínát, hogy közöljenek részletesebb adatokat az ország pandémiás helyzetéről.

Kínában december elején vonta vissza a kormány a tiltakozások miatt a szigorú járványellenes korlátozásokat. A kínai egészségügyi hatóság a tömeges tesztelések hiányában azóta már nem gyűjt adatokat.