Újabb hét év börtönre ítélték Aung Szan Szú Csít

külföld
2022 december 30., 08:42
comments 1

Az utolsó büntetőperében is bűnösnek mondta ki a mianmari bíróság Aung Szan Szú Csít, az ország egykori polgári vezetőjét. Az elmúlt egy évben lefolytatott eljárásokhoz hasonlóan ezúttal is zárt tárgyaláson döntöttek a sorsáról, ezúttal korrupció vádjában találták bűnösnek, és csaptak hozzá még hét év börtönt az eddig kiszabott büntetéseihez.

Aung Szan Szu Kji arcmásával tiltakozó tüntető 2021. február 15-én, a katonai hatalomátvétel napjaiban.
photo_camera Aung Szan arcmásával tiltakozó tüntető 2021. február 15-én, a katonai hatalomátvétel napjaiban. Fotó: STR/AFP

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Csít 2021 februárjában buktatta meg a hadsereg. Azóta fogságban tartják, gyakran teljesen elkülönítve, és több büntetőperben már több mint 26 év börtönbüntetést szabtak ki rá. Többnyire korrupciós ügyekben - kenőpénzek elfogadásával, állami tulajdon elherdálásával is megvádolták -, de például azért is, mert "törvényellenesen birtokolt walkie-talkie-kat".

Ügyvédjei az eljárás során tagadták a vádakat, maga Aung Szan pedig azt állította, hogy ő csupán a feladatait látta el, "a hivatali szabályoknak megfelelően utasításokat adott" csupán.

A jogvédők is erre az álláspontra hajlanak, szerintük Aung Szant koncepciós perekben ítélik el, melyek célja csupán az, hogy börtönben tartsák és korlátozzák a befolyását.

Megfigyelők azonban látnak rá esélyt, hogy január 4-én, Mianmar függetlenségének 75. évfordulója alkalmából talán Aung Szan is kegyelmet kaphat. A legutóbbi függetlenség napján a rezsim több politikai fogolynak is megkegyelmezett, még Aung Szan börtönbüntetéséből is elengedtek két évet. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.