Kilenchavi mélyponton a kínai gazdaság

gazdaság
2023 január 01., 11:24

Decemberben kilenchavi mélypontra csökkent egy mutatószám, amivel a kínai gazdaság teljesítményét méri az ország statisztikai hivatala. A kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a novemberi 47,1 pontról 42,6 pontra esett.

A kínai gazdaság az enyhítések előtt sem volt a legjobb állapotban, de szeptemberben még 50 százalék fölött volt. (A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.)

A csökkenés részben annak hatása, hogy a koronavírus-járvány végigsöpört az országon, miután Peking december elején hirtelen enyhítette korlátozó intézkedéseit. Hivatalos adatok nincsenek a járvány nagyságáról, becslések szerint százezren halhattak meg Covidban, a fertőzések száma pedig elérheti a 18,6 milliót.

Kínai tehervagonok Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen
photo_camera Kínai tehervagonok Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen Fotó: CHEN QIAN/Xinhua via AFP

A nem feldolgozóipari ágazatok teljesítménye erőteljesebben csökkent novemberről decemberre: 46,7 pontról 41,6-ra.

A feldolgozóipar teljesítménye 48 pontról 47-re csökkent.

Kína exportját a növekvő globális recessziós félelmek miatti gyengülő külső kereslet, az emelkedő kamatlábak, az infláció és az ukrajnai háború tovább lassíthatja. Ez komoly érvágás lenne feldolgozóiparának, mérsékelve a gazdasági fellendülést.

(Az MTI híre alapján)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.