Megállás nélkül lehet áthajtani Horvátországba

belföld
2023 január 01., 06:31

Horvátország vasárnap 0 órától tagja a schengeni övezetnek, így megállás nélkül hajthatnak át az autók Magyarország és Horvátország között.

Magyar útlevélkezelők távoznak munkahelyükről a letenyei határátkelőnél
photo_camera Magyar útlevélkezelők távoznak munkahelyükről a letenyei határátkelőnél Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelőn a horvát külügyminiszter is megjelent, írta az MTI. Gordan Grlic Radman szerint a schengeni csatlakozás a határ mentén élők számára nagy előrelépés, de a turizmus szempontjából is további fellendülést hozhat a határ szabad átjárhatósága.

Az intézkedés azt jelenti, hogy lebontják a 2015-ös menekültválság idején felhúzott, illetve megerősített határkerítést. Horvátország ugyanis a tagsággal vállalta: a menekülteket saját külső határain megállítja. A határmenti falvak így élték meg a nyitást:

2022 december 16., 05:02
Ha a Földközi-tenger nem akadály, a Duna miért lenne az?

Horvátország schengeni csatlakozása után le kell bontani a menekültek ellen felállított határkerítést, de még nem tudni, megteszik-e. A határon fekvő magyar falvak polgármestereinek még nem mondták meg, mire számítsanak, ráadásul épül az autópálya, ami sok mindent megváltoztat a térségben.

link Forrás
Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.