A kormány 44 milliárd forintot ad városoknak és kerületeknek az energiaár-emelkedés ellensúlyozására

energia
2023 január 02., 18:30
comments 10

„A háború és a brüsszeli szankciók következményeként az energiaárak sokszorosára emelkedtek. A kormány célja, hogy ebben a helyzetben is a legfontosabb közszolgáltatások működése fennmaradhasson, ezért a Kormány – a korábbi 10 ezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után – most a 10 ezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek energiaáremelkedés miatti támogatásáról döntött közel 44 milliárd forint értékben” – közölte a Miniszterelnökség.

A kormány közölte, hogy a települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő, a támogatásért cserébe mindenkitől takarékosságot kérnek. Az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről.

photo_camera Illusztráció: INA FASSBENDER/AFP

Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt a városi és fővárosi helyhatóságokkal a megnövekedett rezsiköltségeikhez nyújtandó állami hozzájárulásról. A kormány szerint a biztosok mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta meghívásukat az egyeztetésre. A javaslatuk alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely 138 városi és 17 kerületi önkormányzatnak közel 44 milliárd forint támogatásról döntött.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.