A horvát miniszter megfenyegette a nyerészkedő kereskedőket

külföld
2023 január 03., 11:37
comments 10

A kereskedelmi láncok hónapról hónapra emelik az árakat, most pedig az euró átváltásánál próbálják meg becsapni a vásárlókat. Ezt Davor Filipovic horvát gazdasági miniszter mondta.

Nagy nap volt Horvátországban a vasárnapi. Szlovénia és Magyarország felé megszűnt az útlevél-ellenőrzés, a hivatalos fizetőeszköz pedig az euró lett.

A legtöbb kereskedelmi lánc felfelé kerekítette az árakat, ahogy az korábban az euróövezethez tartozó országoknál is történt, de nemcsak a kereskedők, hanem a vállalkozók és a különböző szolgáltatók is, akik a horvát sajtó szerint 10-15 százalékkal emelték a díjaikon.

Filipovic szerint a kereskedelmi felügyelőség és a fogyasztóvédelmi szervezetek ellenőrzik a kereskedőket, a szankciók között a feketelistát és az árak befagyasztását említette. „A válság terhét mindenkinek viselnie kell” - mondta a miniszter, aki elfogadhatatlannak nevezte a nyerészkedést.

A miniszer arról is beszélt, hogy a kereskedőktől nem kapott választ azokra a kérdéseire, hogy miért nem csökkentették az árakat, miután az üzemanyag olcsóbb lett, valamint miért nem hat az áraikra, hogy Szlovéniában az elektromos áram ára 60 százalékkal drágább, mint Horvátországban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.