Lengyelországtól Hollandiáig dőlnek a melegrekordok

időjárás
2023 január 03., 07:29
comments 5

Nem csak Magyarországon dőltek meg a melegrekordok az elmúlt napokban.

  • Lengyelországban 19 fok (a januári átlag 1 fok),
  • Csehországban 19,6 fok (3 fok),
  • Belaruszban 16,4 fok (0 fok),
  • Bilbaóban 24,9 fok

az új melegrekord. És ne felejtsük ki Magyarországot sem, ahol január 2-án 18,2 fok, január elsején pedig 18,9 fok az új rekord, és ki tudja, mit hoz a kedd. Németországban 950 településen dőltek meg helyi rekordok, ahogy Dél-Franciaországban is szokatlan meleget mértek.

Európában csak Norvégiában, Nagy-Britanniában, Írországban, Olaszországban és a délkeleti mediterrán térségben nem születtek rekordok.

A Guardiannek nyilatkozó Alex Burkill vezető meteorológus csak hüledezni tudott az extrém melegről érkező híreken, hallatlannak, igazi szélsőséges időjárási eseménynek nevezte azt.

A mostani hőhullámot az okozza, hogy az Afrika nyugati partjainál kialakult meleg légtömeg a földközi-tengeri magas légnyomás hatására haladt Európa belseje felé.

Szánkópálya a Normafánál Újév napján
photo_camera Szánkópálya a Normafánál Újév napján Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A meteorológus szerint a legaggasztóbb az, hogy a gyorsuló globális felmelegedés miatt az ilyen időjárás már nem is akkora szenzáció. „Most bepillantást nyerhetünk egy olyan jövőbe, amikor a néhány hónapos tél nyirkos, enyhe, igazi fagy, jég és hó nélküli évszakká változik” - mondta.

Csak egyvalamiért lehet örülni az enyhe télnek Európában: az orosz-ukrán háború nyomán kialakult energiaválságot könnyebben átvészelik az eddig az orosz energiától függő országok.

Magyarországon és Európa nagy részén kedden is folytatódik a tavaszias idő, noha fölöttünk éppen egy enyhe hidegfront vonul át. A hőmérséklet napközben 8-14 fok lesz, csak a tartósan borult kelet-magyarországi tájakon lehet néhány fokkal hűvösebb.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.