Szexuális erőszakkal vádoltak nem nyerhetik meg a francia Oscar-díjat

FILM
január 03., 10:29
comments 32

A César-díj Franciaország legrangosabb filmművészeti díja, az Oscar-díj 1976-ban alapított francia megfelelője. A szervezők bejelentették, hogy most először kizárják azokat a jelölteket, akikre szexuális bűncselekmény miatt börtönbüntetés szabható ki. A döntés azokra is vonatkozik, akiknek nincs jogerős ítéletük, írja a BBC.

Ez azt jelenti, hogy a február 25-i díjkiosztón nem vehet részt Sofiane Bennacer francia színész, aki ellen nemi erőszak vádja miatt folyik nyomozás. A színész tagadja a vádakat.

photo_camera Sofiane Bennacer egy 2022. nyári filmfesztiválon Fotó: YOHAN BONNET/AFP

A döntésben valószínűleg közrejátszott, hogy hatalmas botrány lett abból, hogy a nemi erőszakkal vádolt, az USA-ban a hetvenes évek óta körözött Roman Polanski 2020-ban megkapta a legjobb rendezésért járó díjat. Az eset után lemondott a francia filmakadémia teljes vezetősége.

A 25 éves Bennacer a Les Amandiers című filmben játszott szerepéért jelölték. A vádakat tagadja, a film rendezője, Valeria Bruni-Tedeschi pedig azt mondta, a színész a média lincselésének áldozata. Az ügyben megszólalt a rendező testvére, Carla Bruni, a volt francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy felesége is, aki szerint a César-díj zsűrijének döntése semmibe veszi az ártatlanság vélelmét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt