Félmilliárd dollárra pereli a filmstúdiót Zeffirelli legendás Romeo és Júliájának két főszereplője, amiért kamaszként ágyjelenetet kellett forgatniuk 1968-ban

MŰVÉSZET
2023 január 04., 07:26
comments 213

Szexuális zaklatás miatt 500 millió dollárra perelte be a Paramount Pictures filmstúdiót egy 71 és egy 72 éves színész. Csakhogy a keresetükben szerepelő állítólagos zaklatás és csalás még 1968-ben történt, amikor Olivia Hussey 15, Leonard Whiting pedig 16 éves volt. Ők ugyanis Franco Zeffirelli rendező filmtörténeti klasszikusnak számító Rómeo és Júlia-feldolgozásának címszereplői voltak.

A kereset szerint a 2019-ben meghalt olasz filmrendező kezdetben arról beszélt, hogy a két főszereplő a forgatás vége felé felvett jelenetben testszínű dresszt fog viselni. De a felvétel reggelén azt közölte velük, hogy csak make upot fognak viselni a testükön, miközben biztosította őket arról, hogy a kamerát úgy helyezik majd el, hogy nem fog meztelenséget mutatni.

Ám a filmben ennek ellenére felvillant a női főszereplő melle és a fiú feneke. A kereset szerint ezzel tudtuk nélkül készült róluk meztelen felvétel, amit tiltottak az akkori kaliforniai törvények. (Az egész pert az tette lehetővé, hogy Kaliforniában egy időre feloldották bizonyos szexuális bűncselekmények elévülési idejét.)

A peranyag szerint Zeffirelli állítólag azzal zsarolta őket bele a meztelen szereplésbe, hogy enélkül bukna a film és a karrierjük is megsínylené a dolgot, ők pedig úgy érezték, hogy nincs választásuk.

A kereset azt állítja, hogy ez érzelmi károkat okozott a két színésznek, akiknek a későbbi karrierje is megsínylette ezt.

Olivia Hussey 5 évvel ezelőtt még egészen másképpen emlékezett ugyanerre. Akkor a legendás film 50 éves évfordulója miatt interjúvolta meg őt a Variety filmes magazin, és kifejezetten védte a kérdéses ágyjelenetet, amiről azt mondta, hogy Zeffirelli ízlésesen vette fel és "szükséges volt a filmhez." Akkor még büszke felhanggal említette, hogy "ilyet korábban senki sem csinált az én életkoromban."

A jelenet itt tekinthető meg. A tény, hogy ilyen fiatal szereplőkkel vettek fel meztelen jelenetet, egyébként már akkoriban, 1968-ban is téma volt, derül ki például ebből a korbeli interjúrészletből.

(via Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.