A jégkorszaki barlangrajzok jeleit fejtette meg egy brit kutatócsoport

TUDOMÁNY
január 5., 12:04
comments 4

A jégkorszak vadászó-gyűjtögető emberei arra használhatták a barlangrajzokat, hogy azokkal az őket körülvevő világról rögzítsenek fontos információkat, amelyek túlélésüket segíthették - tárta fel egy brit tanulmány.

A barlangrajzok motívumait először dekódoló szakértőcsoport bizonyította, hogy mintegy 20 ezer évvel ezelőtt az Európa-szerte élő emberek a vadállatokról és szaporodási ciklusaik idejéről is készítetek „feljegyzéseket”.

Elsőként egy londoni bútorrestaurátor, Ben Bacon fedezte fel, hogy a barlangrajzok bizonyos jelei egyfajta holdnaptárra utalnak. Bacon számtalan órát töltött a barlangrajzok tanulmányozásával és az adatok elemzésével.

Az amatőr kutató a Durham Egyetem és a University College London tudósaival működött együtt a tanulmány elkészítésén, amely a Cambridge Archaeological Journal című folyóiratban jelent meg.

photo_camera A Niaux-barlang (Ariège, Franciaország) falára vésett ló 15 000 évvel ezelőttről. Fotó: Neanderthal Museum, Mettmann/DU Marketing

Az Európában fellelt barlangrajzokon számos korabeli állat képe jelenik meg, köztük rénszarvas, halak vagy bölény. A rajzokon látható jelekről, például pontokról korábban is gondolták, hogy jelentéssel bírnak, de nem tudták megfejteni őket.
Bacon megfejtései alapján a kutatócsoport rájött, hogy a barlangrajzokon a jégkorszaki állatokhoz kapcsolódó jelek száma holdhónapok szerint rögzítette, hogy mikor párosodtak. Az Y alakú jel pedig a szülést jelenthette.

Tony Freeth, a University College London professzora, a kutatócsoport tagja elmondta, hogy nagyon meglepte, amikor Bacon felvetette neki, hogy az állatokon lévő pöttyök vagy vonalak száma az életciklusuk kulcsfontosságú eseményeinek holdhónapját jelzi.

Paul Pettitt és Robert Kentridge, a Durhami Egyetem két professzora, akik a vizuális paleopszichológia területével foglalkoznak, Bacon kutatásait áttörő jelentőségűnek tartják.
Mint Pettitt kiemelte: a kutatás eredményei azt mutatják, hogy a jégkorszaki vadászó-gyűjtögető emberek voltak az elsők, akik naptárat és jeleket használtak környezetük fontosabb eseményeinek rögzítésére.
Kentridge a felfedezés jelentőségével kapcsolatban kifejtette: „a jégkorszaki vadászó-gyűjtögető emberek nemcsak a jelenben éltek, hanem a múltbeli eseményeket is rögzítették, és ezekből arra is tudtak következtetni, hogy mikor fognak hasonló események bekövetkezni a jövőben”.

(MTI/PA Media/dpa)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt