Az alkotmány mellett egy Superman-képregényére is felesküszik egy leendő amerikai képviselő

külföld
január 05., 12:13
comments 11
photo_camera Robert Garcia leendő demokrata párti képviselő a törvényhozás spanyolajkú frakciójának november 18-i, az újonnan megválasztott spanyolajkú képviselőket köszöntő rendezvényén Washingtonban. Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

Egy 1939-es gyűjtői Superman-képregényre, na meg persze az USA alkotmányára fog felesküdni kongresszusi képviselőnek a demokrata párti Robert Garcia, írja a BBC. “Bárki, aki érti a képregényeket, tudja, hogy a képregény alapvető része az amerikai irodalomnak (...) és a belőlük szerezhető tanulságok felbecsülhetetlenek.” - írta még egy novemberi Twitter-bejegyzésben Garcia, akiről lehet tudni, hogy szereti megosztani a képregények iránti rajongását a követőivel.

Egy keddi tweetben közölte a leendő kaliforniai képviselő, melyik három tárgyat viszi magával az eskütételre: a képregényen kívül egy fotót a Covid-19-ben elhunyt szüleiről és az állampolgársági igazolványát. Az édesanyja Garciát öt éves korában vitte magával az Egyesült Államokba Peruból. A leendő képviselő melegházasságban él párjával.

A leendő képviselő azért nem tudott még felesküdni hivatalára, mert a képviselőház republikánus többségének még mindig nem sikerült megválasztania a képviselőház elnökét, pedig már hatszor próbálkoztak. Az USA alkotmánya - ezen belül is a VI-os cikkely - technikailag nem szabályozza, hogy a politikusoknak ne szabadna felesküdniük egy képregényre is az alkotmányon kívül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.