A hatodik kísérlet is kudarcba fulladt, továbbra sincs elnöke az amerikai Képviselőháznak

külföld
2023 január 05., 05:51

Egyre nagyobb a bizonytalanság az amerikai törvényhozás alsóházában, miután a lázadó republikánus képviselők miatt hatodik alkalommal sem sikerült házelnökké választani a párt jelöltjét, Kevin McCarthyt.

Kérdés, hogy McCarthy ezek után képes lesz-e valahogy összeszedni elég szavazatot, esetleg egy másik jelölt lesz a befutó. Mindenesetre elnök nélkül a teljes Képviselőház működésképtelen, és a republikánusok sem tudnak mit kezdeni a többségükkel.

photo_camera Kevin McCarthy Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

A CNN szerint McCarthy olyan szabálymódosításba is belement a patthelyzet feloldása érdekében, ami a jövőben lehetővé tenné, hogy akár egyetlen képviselő indítványára szavazhassanak a házelnök elmozdításáról. Ehhez most 50 százalékos támogatásra van szükség, és sokan attól tartanak, hogy a lazítás túl nagy hatalmat adna a szélsőséges republikánusok kezébe.

Ráadásul, ha ebben a témában sikerülne is megállapodni, még mindig jó néhány nyitott kérdés maradna.

McCarthynak a párttársai 222 szavazatából minimum 218-ra van szüksége, de a republikánus párt ultrakonzervatív képviselői - korábbi fenyegetésüket beváltva - nem hajlandók őt megválasztani.

McCarthy az előző ciklusban, 2019 óta a kisebbségi republikánus frakció vezetője volt, előtte pedig, 2014 és 2019 között a többségi republikánus képviselőcsoportot vezette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.