Elfogták a Köpcös néven ismert volt mexikói drogbáró fiát

drog
2023 január 05., 18:39
comments 4

Elfogták Ovidio Guzmán mexikói kartelfőnököt, a Köpcös, azaz „El Chapo" néven ismert Joaquín Guzmán volt drogbáró fiát csütörtökön, írja az MTI. Guzmánt Culiacánban, az általa vezetett Sinaloa drogkartel székhelyén vették őrizetbe - ez a világ egyik leghírhedtebb bűnszervezete jelenleg.

Guzmán apja 2014-es letartóztatása után lett a Sinaloa egyik kulcsfigurája. Bár négy évvel ezelőtt egyszer már őrizetbe vették, a bűnszervezet bosszújától tartva a hatóságok rövid idő után inkább elengedték.

Ovidio Guzmán 2019-es elfogásakor
photo_camera Ovidio Guzmán Fotó: HO/AFP

A BBC azt írja, csütörtök hajnalban a biztonsági erőket teljesen lefoglalta a Guzmán család válaszlépéseinek megfékezése a térségben: a városban számos lövöldözést, autófeltörést jelentettek, egy éppen felszállni készülő repülőgépbe pedig valaki belelőtt. A hatóságok a lap szerint egyértelműen ellentámadásnak tekintik a történteket.

Culiacán repülőterét este tíz óráig bezárták, a helyi kormányzat pedig arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak otthon. Az iskolák és a kormányhivatalok szintén zárva tartanak a várható erőszakhullám miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.