Színjátéknak tartják az egynapos vizsgálatot a Tesco F&F ruháit előállító thaiföldi gyárában

külföld
január 5., 18:12
comments 1

Álvizsgálat lefolytatásával vádolják a thai rendőrséget, amely a Tesco F&F ruháit korábban előállító gyárban kérdezett munkásokat. A VK Garment (VKG) gyár egykori munkásai embertelen munkakörülményekről és 99 órás munkahetekről számoltak be korábban. A rendőrség azonban egy napnyi vizsgálat alatt arra jutott, hogy minden rendben van a gyárban.

A thai rendőrök december 28-án 114 interjút készítettek a gyár egykori munkavállalóival. A munkások azonban azt mondták a Guardiannek, hogy a vizsgálat csak színjáték lehetett. Egy férfi például látta, ahogy a kérdezőbiztos kitörli a válaszát, melyben az illegálisan alacsony bérekről beszélt.

A Tescót az Egyesült Királyságban perlik, mert thaiföldi beszállítója, a VKG embertelen körülmények között dolgoztatta munkásait. A keresetet 130 egykori munkás és egy 7 éves kislány adta be, akit megerőszakoltak, miközben az édesanyja késő estig túlórázott a gyárban.

Az egykori munkásokat képviselő ügyvéd azt mondta, a vizsgálat lebonyolításának módja egy újabb bizonyíték arra, hogy a burmai vendégmunkások nem számíthatnak méltányos igazságszolgáltatásra Thaiföldtől. Oliver Holland hozzátette, hogy a Tescónak kötelessége lenne kompenzálni a dolgozókat az őket ért sérelmekért.

A ruhagyár igazgatója azt nyilatkozta, hogy ők semmilyen törvényt sem szegtek meg, és végig biztonságos munkakörnyezetet biztosítottak a dolgozóiknak. Az ügyről beszámoló Guardian-cikkeket pedig mendemondáknak nevezte.

(via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt