Engedélyeztek egy gyógyszert Amerikában, ami segít az enyhe Alzheimer-betegeknek

TUDOMÁNY
január 6., 19:44
comments 1

Megkapta az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) engedélyét a Leqembi nevű gyógyszer, ami kis mértékben képes lassítani az állapotromlást korai stádiumú Alzheimer-betegek esetében.

Ez elsőre visszafogott eredménynek tűnik, de mivel évtizedek óta nem történt valódi előrelépés ezen a területen, jelentősnek tekinthető, írja a STAT News. A gyógyszert a japán Eisai fejlesztette, ugyanaz a cég, ami 25 évvel ezelőtt piacra dobta az első, az Alzheimer tüneteit enyhítő készítményt.

photo_camera Fotó: ALINE MORCILLO/Hans Lucas via AFP

A novemberben publikált klinikai vizsgálatok alapján a gyógyszer 27 százalékkal jobban lassította az állapotromlást a placebóhoz képest. Jelentősen csökkentette a béta-amiloid szintjét is, amit az Alzheimer okozójának tartanak.

Ahhoz, hogy a Leqembi széles körben hozzáférhető legyen az Egyesült Államokban, fel kell venni a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek listájára. Amíg ez nem történik meg, úgy becsülik, egy évre nagyjából 20 ezer dollárba kerülhet majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt