Romániában és Bulgáriában is hamarabb vezethetik be az eurót, mint Magyarországon

gazdaság
2023 január 06., 19:29

Alacsonyabb inflációt, csökkenő kamatokat és kiszámíthatóbb gazdasági környezetet jelentene az euró bevezetése az rtl.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint, az Orbán-kormánynak azonban mostanra céldátuma sincs arra, hogy mikor lehetne áttérni az uniós fizetőeszközre.

A forint árfolyamának mélyrepülésére utalva a miniszterelnök nemrég arról beszélt, hogy vannak érvek az euró bevezetése mellett, mégis ellenzi azt.

Az rtl.hu szerint „ahogy a dolgok állnak”, a bolgárok és a románok is hamarabb kapják majd euróban a fizetésüket, mint a magyarok.

A közös fizetőeszközt Bulgáriában jövő év elejétől szeretnék bevezetni, Romániában pedig 2029-től.

Horvátország a huszadik uniós tagállam, ahol – idén január 1-jével – bevezették az eurót. Déli szomszédunk csatlakozásával csaknem 350 millió európai él az eurózónában, amihez ezt megelőzően utoljára – még 2015-ben – Litvánia csatlakozott. Mostanra csak hét tagállam maradt, ahol saját fizetőeszközt használnak. Vannak köztük olyanok, amelyeket a gazdaságuk teljesítménye alapján tárt karokkal fogadnának: például a svédeket – ők azonban egy 2003-as népszavazáson úgy döntöttek, hogy nem fogják bevezetni. Magyarországhoz hasonló cipőben jár ugyanakkor Csehország és Lengyelország.

Orbán Viktor ellenzékben még sürgette az euró bevezetését – írja az rtl.hu –, a 2010-es kormányváltás után pedig arról beszélt: reális esetben 2020-ra lehet magyar euró, de akár egy vagy két évvel korábban is sor kerülhet a bevezetésére. Az Orbán-kormánynak mostanra azonban nincs céldátuma sincs.

„Nincs napirenden, és nem szorgalmazom” – ezt válaszolta a miniszterelnök a tavaly év végi sajtótájékoztatóján, amikor az euró előszobájának számító árfolyam-mechanizmusba történő belépésről kérdezték. Szerinte „ha a magyar gazdaság növekedni akar, és fel akar zárkózni, akkor jobb, ha az eurózónán kívül marad”.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.