Az olasz férfi beismerte, hogy több mint 1000 kiadatlan kéziratot lopott el

bűnügy
2023 január 07., 13:24

Egy olasz férfi beismerte, hogy több mint 1000 kiadatlan kéziratot lopott el, amelyek közül sokat híres szerzők írtak, köztük például Margaret Atwood, Ian McEwan és Sally Rooney, írja a BBC.

A férfi, Filippo Bernardini azt hazudta, hogy a kiadói iparban dolgozik, ezzel vette rá a szerzőket a kéziratok átadására. Bernardini meséje azért is lehetett hihető, mert korábban valóban dolgozott egy kiadónál, így rendelkezett a megfelelő ismeretekkel, amelyekkel át tudta vágni a szerzőket.

A 30 éves Bernardinit januárban tartóztatta le az FBI, most pedig New Yorkban csalás vádjában bűnösnek vallotta magát, de az indítéka nem derült ki. Egyelőre nem találták annak nyomát, hogy az olasz férfi a kéziratokat kiszivárogtatta volna az internetre, ahogy arra sem, hogy váltásdíjat követelt volna a megszerzett kéziratokért.

Az ügyészek szerint Bernardini 2016 óta több mint 160 hamis internetes fiókot regisztrált. A férfi adathalász tevékenységének pedig nem csak szerzők, de ügynökök és szerkesztők is áldozatául estek. Bernardinit áprilisban ítélik el és maximum 20 év börtönt kaphat.