Jack Ma kénytelen átadni az Ant Group irányítását

gazdaság
2023 január 07., 14:51
comments 13

Két évvel a kínai tech-szektor állami betámadása és a nyilvánosságtól való visszavonulása után után többé nem a multimilliárdos Jack Ma, az Alibaba alapítója a világ legnagyobb online fizetési rendszere, az Alipay mögötti Ant Group meghatározó tulajdonosa.

A fintech-cég közleménye szerint úgy módosul az Ant Group tulajdonosi struktúrája, hogy egyetlen részvényes vagy részvényescsoport se tudja átvenni felette az irányítást. Az alacsony sorú angoltanárból lett pénzügyi mágnás a részvények 53,46 százalékával rendelkezik, ám mostantól a többi tulajdonoshoz hasonló szintre, 6,2 százalékra csökken a szavazata súlya.

Ma 2020-ban szerette volna tőzsdére vinni az Ant Group-ot, ami a világ legnagyobb részvény-kibocsátásának ígérkezett. Ennek azonban Peking keresztbe tett, miután Ma kritizálta a pénzügyi szektor szabályozásának szigorítását. A kormány keménykedésének keretében aztán az Alibabát is 2,75 milliárd dollárra büntették.

A jelek szerint már enyhül a hatósági szigor: nemrég az Ant engedélyt kapott, hogy nyolcról 18,5 milliárd jüanra növelje a fogyasztási hitelekkel foglalkozó üzletága jegyzett tőkéjét. A hírre azonnal megugrott az Alibaba részvényárfolyama. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.