Németh Szilárd megígérte, mégsem csökkentették visszamenőlegesen a szociális lakásokban élők rezsijét

Budapest
2023 január 08., 20:39
Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, a Fidesz alelnöke beszédet mond a Vajdasági Birkózóakadémia átadási ünnepségén Magyarkanizsán 2021. július 22-én.
photo_camera Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, a Fidesz alelnöke beszédet mond a Vajdasági Birkózóakadémia átadási ünnepségén Magyarkanizsán 2021. július 22-én. Fotó: Molnár Edvárd/MTI/MTVA

November 21-én Németh Szilárd honvédelmiminiszter-helyettes, a Fidesz alelnöke Láng Zsolt kormánybiztos, a Fidesz fővárosi elnöke oldalán jelentette be, hogy az önkormányzati házakban, szociális bérlakásokban élők rezsijét is visszamenőleg csökkentik.

photo_camera Fotó: Baranyi Krisztina/Facebook

Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina viszont azt írja, az MVM nem így értelmezte az ügyben kiadott kormányrendeletet, így az alacsonyabb ár csak január 1-én lépett érvénybe. Baranyi szerint ez nem is meglepő, hiszen a rendelet alapján nem lett visszamenőleges hatályú az intézkedés.

Baranyi és Tóth József XIII. kerületi polgármester október végén felhívta a kormány figyelmét, hogy a két kerületben, önkormányzati házakban, szociális bérlakásokban élő 800 családra nem vonatkozik a lakossági energiaár, így piaci árat kell fizetniük a fűtésért.

Némethék bejelentése után, december elején Baranyi levelet írt nekik, hogy erősítsék meg a visszamenőleges hatályt, de Németh Szilárd az MVM-hez irányította. Az MVM válaszában az állt:

„visszamenőleges hatályt a 470/2022. (XI. 21.) Korm. rendelet nem tartalmaz”.

Baranyi december közepén újra írt Némethnek, hogy az MVM álláspontja szerint az általuk bejelentett szabályozás nem visszamenőleges hatályú, így a lakóknak csak 2023 januárjától jár a rezsicsökkentett ár, augusztustól decemberig nem.

Németh Szilárd vagy Láng Zsolt azóta sem válaszolt a polgármesternek.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.