Orbán szövetségese, a boszniai Szerb Köztársaság vezetője a legmagasabb rangú állami kitüntetést adta Putyinnak

külföld
2023 január 08., 17:23
comments 23

A boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendje kitüntetést adományozta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészének nemzeti ünnepe alkalmából annak vezetése. Ez az államalakulat legmagasabb kitüntetése.

Az elismerés tényét a díjazott távollétében jelentette be Milorad Dodik boszniai szerb elnök. A dicséretet az orosz elnök „a boszniai Szerb Köztársasági iránt tanúsított hazafias gondviselés és szeretet” miatt érdemelte ki – mondta.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic szerb elnök között Milorad Dodik, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja Belgrádban 2022. szeptember 16-án.
photo_camera Orbán Viktor és Aleksandar Vucic szerb elnök között Milorad Dodik, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja Belgrádban 2022. szeptember 16-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Milorad Dodik szerint Putyin személyesen is sokat tett az Oroszország és a szerb köztársaság közötti politikai és baráti kapcsolatok fejlesztése és megerősítése érdekében, és ezzel hozzájárult a boszniai országrész fejlődéséhez. Dodik azt mondta, a következő találkozójukon személyesen adja majd át a kitüntetést Putyinnak.

A boszniai szerbek nem támogatják az Oroszország elleni szankciókat, és az ukrajnai háború kitörésekor Dodik – akkor még az ország háromtagú elnökségének szerb tagjaként – igyekezett megakadályozni, hogy Bosznia csatlakozzon a büntetőintézkedésekhez. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.