Egy kínai tartományban már a lakosság csaknem 90 százaléka elkapta a koronavírust

járvány
2023 január 09., 13:58
comments 2

Amióta a kínai kormány az egyre hevesebb tiltakozások hatására eltörölte a koronavírus-járvány elején bevezetett szigorú karantén-intézkedéseket, az országon szinte átrohan a vírus. Hogy milyen gyorsan történik mindez, azt jól jelzi, mi történik az ország egyik legnépesebb tartományában. Az ország középső részén lévő Henan tartomány egészségügyi hatóságának vezetője ugyanis azt nyilatkozta, hogy

január hatodikáig a fertőzési ráta 89 százalékos volt, vagyis Henan lakosságának 89 százaléka már elkapta a koronavírust. Henanban 99,4 millió ember él, vagyis ha a hatóság vezetőjének igaza van, akkor 88,5 millió ember már átesett vagy éppen átesik a fertőzésen. A tisztségviselő azt is elmondta, hogy a járvány kezelésére létrehozott klinikák látogatottsága december 19-én volt a legmagasabb, azóta folyamatosan csökken.

Pedig a fertőzések száma várhatóan tovább emelkedik majd, ahogy a kínai újév ünneplésére több millió ember indul el meglátogatni a családját. Múlt szombaton, az ünnep előtt a hivatalos adatok szerint 34,7 millió ember utazott az országon belül.

A hivatalos adatok szerint január 8-án 5272 ember vesztette életét az országban a vírus okozta megbetegedés miatt, ami a Guardian cikke szerint az egyik legalacsonyabb koronavírushoz köthető halálozási ráta világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet szerint viszont a kínai kormány adatközlése nem megbízható, ennél valószínűleg több halálos áldozata van a járványnak. Nemzetközi szakértők szerint az idén akár egymillió ember is belehalhat Kínában a koronavírusba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.