Egy magyar férfi az őrület szélén áll, mert 25 éve nem tudja, mi ez a vasgolyó

ÉLET
2023 január 09., 11:13

Durván 25 évvel ezelőtt történt, hogy J. Taliándörögd mellett bóklászott egy legelőn, durván 200 méterre a Szent András templomromtól,

photo_camera A török korban elpusztított, XIII-XIV. századi, egykori román stílusú templom.

amikor egy kökénybokor mellett szó szerint belebotlott valamibe. Lenézett és látta, hogy nem kőről, vagy félig a földbe süllyedt, jól szituált fővárosi értelmiségiről van szó, hanem egy vasgolyóról. Nem is akármilyen, hanem Titokzatos Rendeltetésű Vasgolyóról, ami úgy néz ki, mint egy marha nagy, kimagozott olajbogyó. Erről:

photo_camera A golyó a lyuk keskenyebbik nyílása felől nézve.

Amit biztosan tudni lehet róla:

1.) Nem szabályos gömb, csak majdnem. A lyukára állítva 10,5 centiméter az átmérője és 9,3 centi a magassága.

2.) A tömege 3,35 kilogramm.

3.) A közepét átfúró lyuk nem párhuzamos falú, hanem kúpos, a szélesebbik nyílása durván 5, míg a keskenyebbik olyan 3 centi átmérőjű.

photo_camera A golyó a lyuk szélesebbik nyílása felől nézve.

4.) A majdnem gömb külső felületét sugárirányú rovátkák díszítik, mandarinszerűvé téve az összhatást, a peremén pedig a 16-os szám olvasható római

és arab számokkal leírva.

Biztosan tehát ennyit tudni. J. évtizedek óta kutatja a megfejtést. Több megoldás lehetősége is felmerült benne. Kapásból az, hogy valamilyen ellensúlyról lehet szó. Ha igen, akkor sem lehet állítható a kúpos lyuk miatt.

A tippjei között volt, hogy ez esetleg egy harang vagy toronyóra alkatrésze. De a megtalálás helye közelében álló templomot a török korban rombolták le, és J.-nek az az érzése, hogy a tárgy talán nem annyira régi. Az is igaz, hogy nincs karbonalapú kormeghatározó a szemében, úgyhogy a cucc simán lehet régebbi, mint emberünk gondolná. Amikor J. utánanézett, csak egybeöntött harangnyelvekről talált képeket, de ezt az ismerősei körében népszerű elméletet azért vetette el, mert a majdnem-golyó felületén nem láthatók a sorozatos ütődésekből származó sérülések.

Miért ne segítenénk szegény J.-nek? Ha valaki tudja, vagy tudni véli, hogy mire szolgálhatott ez a tárgy, akkor, ha 444-előfizető, kérem írja meg kommentben a tippjét/megoldását, ha pedig nem az, írja meg nekem a szilyl KUKAC 444.hu címre!

Update 1.: Olvasónk, Artúr máris életerős tippel jelentkezett egy fotó formájában, amit nem is magyaráznék túl, tessék:

photo_camera Fotó: (c) Toonix | Dreamstime.com

Az ördög ügyvédjeként jegyzem meg, hogy a 16-os számot és a rovátkákat ez sem indokolja. Az angyal ügyvédjeként viszont hozzáteszem, hogy a díszítőelemek ugyanakkor ki sem zárják azt, hogy szélkakasgombról legyen szó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.