Hatalmasra nőtt a magyar külkereskedelmi hiány

gazdaság
január 9., 9:26
comments 27

1,283 milliárd euró volt a külkereskedelmi hiány novemberben - jelentette a KSH. Ez a harmadik legrosszabb havi adat, csak a tavaly júliusi és az augusztusi volt rosszabb.

A hiányt elsősorban az energiaimport megnövekedett költsége hajthatja, de az adatokból az is látszik, hogy a behozott és kivitt áruk egyenlege már 2021 nyarán negatívba fordult.

2022-ben már nem volt olyan hónap, amikor ne haladta volna meg a behozatal a kivitelt. Az első 11 hónapban felhalmozott 8 milliárd eurós hiány brutális rekordnak számít.

A decemberi adatok még nem ismertek (nagy változásra nem lehet abban sem számítani), az első 11 hónapos egyenleg így néz ki az előző évek hasonló időszakával összevetve.

A kivitel értéke (euróban számolva) egyébként 20 százalékkal nőtt az első 11 hónapban az egy évvel korábbihoz képest, de eközben a behozatal ennél is nagyobb mértékben, 29,5 százalékkal ugrott meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt