Oroszországban betiltanák azokat a térképeket, amelyek vitatják, hogy a Krím orosz terület

háború
2023 január 09., 05:49
comments 5

Az orosz kormány támogatja azt a törvénymódosítást, amely az ország hivatalos „területi integritását” vitató térképeket és egyéb dokumentumokat, képeket a büntetendő szélsőséges anyagok közé sorolja - jelentette vasárnap a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A módosítót azután nyújtották be, hogy szerzői szerint vannak még olyan Oroszországban terjesztett térképek, amelyek vitatják a Krím-félsziget és a Kuril-szigetek területi hovatartozását.

Ukrán tüntető a 2014-es krími válság idején. Pirossal láthatók az oroszok által követelt Donyeck, Luhanszk és Krím területei
photo_camera Ukrán tüntető a 2014-es krími válság idején. Pirossal láthatók az oroszok által követelt Donyeck, Luhanszk és Krím területei Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Az orosz szélsőségellenes törvények többek között vallási szervezetekre, újságírókra és anyagaikra, valamint a vállalkozások tevékenységére vonatkoznak, és a Kreml többek között ezekre hivatkozva szorongatja a kritikusait.

Oroszország 2014-ben annektálta Ukrajna Krím-félszigetét – ezt a lépést Ukrajna és számos ország illegálisnak minősítette. Az ukránok és kormányuk azóta gyakran kifogásolják, hogy a világtérképeken a Krím Oroszország részeként szerepeljen.

Oroszország és Japán hivatalosan nem vetett véget a második világháborús ellenségeskedésnek a Japán legészakibb szigete, Hokkaido melletti szigetcsoport miatti ütközés miatt. A Szovjetunió a háború végén elfoglalta ezeket a szigeteket, amelyeket Oroszországban Kuriloknak, Japánban pedig Északi Területnek neveznek.

A módosítást az Állami Duma, az orosz parlament alsóháza elé kell terjeszteni, és a felülvizsgálatot követően három vitán kell átmennie. Ezt követően elküldik a Föderációs Tanácsnak, a felsőháznak és Vlagyimir Putyin elnöknek aláírásra.

Emellett orosz politikusok elkezdték pedzegetni az ukrajnai háborút ellenző oroszok megbüntetését, akik Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szavaival élve „azt kívánják, hogy a hazájuk pusztuljon el”. Medvegyev, Putyin szövetségese azt írta Telegramon, hogy háborús időkben mindig is voltak különleges szabályok, amelyek lehetővé teszik az árulókkal való elbánást - és olyan csendes, de kifogástalan emberek, „akik hatékonyan hajtják végre a szabályokat”. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.